Case: Nordic Wing

"Man skal kunne forstå, at den niche, vi arbejder i, er high-risk high-reward. Den forståelse oplever vi hos ITCI.”

– Esben Nielsen.

Fra hobbyprojekt til firstmovers i luftrummet

”Nogle gange skal man trykke på speederen i stedet for at trykke på bremsen,” lyder det fra Esben Nielsen. Han har stiftet Nordic Wing, en højt specialiseret droneproducent med base i lokaler direkte ud til den tidligere Værløse Flyveplads. Her både udvikler og producerer de dronerne, der bruges til bl.a. opmåling, og som de eneste droner i Danmark er så sikre, at de er godkendt til at flyve om natten.

Det har været nødvendigt at trykke på speederen for at bringe virksomheden videre – også selvom det til tider kunne have været mere oplagt at træde på bremsen. Men i dag er der ud over Esben seks fuldtidsansatte, der arbejder med produktion, salg og udvikling.

En pioner i luftrummet

Der er spor af droner overalt i lokalerne i Værløse. Der er billeder af droner, billeder, som dronerne har taget, og så er der selve produktionsværkstedet, hvor de lette kulfiber-droner bliver til.

”Jeg fik ideen for syv-otte år siden, hvor det startede som et hobbyprojekt. Jeg ville have noget i luften, der kunne tage nogle billeder, så jeg byggede en drone nede i min kælder” siger Esben, der er uddannet fotojournalist og har, hvad der lyder som en beskeden underdrivelse, en ”god forståelse for teknologi.” Alligevel blev han hurtigt klar over, at han ikke fremover skulle sidde alene i en kælder og bygge droner, og Nordic Wing begyndte at tage form.

”Dengang var droner ikke en del af den offentlige bevidsthed, men det er begyndt at komme. Alligevel er jeg overrasket over, at der her otte år efter ikke er flere virksomheder, der laver det samme som os. Det havde jeg forventet. Men en tech-hardwarevirksomhed som vores er en specielt udfordrende niche,” forklarer Esben.

Og det er en af grundende til, at dronen fra Nordic Wing er blevet en pioner i luftrummet. Den er ikke bare let og relativt billig. Den er også brugervenlig, mere sikker og har en markant længere flyvetid end andre droner, og så udmærker den sig ved, at den ikke så let går i stykker.

Case: The Tokenizer

Vi skal kunne ændre prioriteter hurtigt

Dronevirksomheden er ikke blevet til uden bump på vejen, og en af Esbens erfaringer er, at det er en relativt risikabel affære at være iværksætter i Danmark. Og det kan være svært at navigere i en hverdag, hvor man både er idemager og entreprenør og samtidig skal håndtere investeringer og en voksende ejerkreds.

”Det er kommet bag på mig, hvor stort et arbejde det er at strukturere de investeringer, vi har fået,” siger Esben, der i 2020 fik ITCI med som investor. Finn Hessellund, stifter af ITCI, kom med i Nordic Wings bestyrelse i december 2020, og sammen lavede de en ambitiøs vækstplan og begyndte at bygge en salgsafdeling op.

”Vi har været rigtig glade for det mindset, Finn fra ITCI er kommet med. Han har en moderne tilgang til at drive business, og han har forstået, hvorfor vi ikke bare kan lægge produktionen i Kina eller trykke på bremsen, selv når vi haft nogle setbacks. Han har også hjulpet os med at få finansiering fra Vækstfonden, og så skal der være helt styr på tingene.”

Arbejdet med investeringerne fylder meget, da en startup som Nordic Wing er fuldstændig afhængig af de penge, der kommer ind, og dermed også samarbejdet med ejerkredsen.

”Investorer har som regel en holdning til det, de ser, men det er også vigtigt, at de forstår de udfordringer, vi står med. Man skal kunne forstå, at den niche, vi arbejder i, er high-risk high-reward. Den forståelse oplever vi hos ITCI,” afslutter Esben.

Esbens 3 gode råd til andre iværksættere

  • Undgå selv at investere flere penge, end du kan tåle at miste.
  • Få erfarne folk med på holdet og få hjælp til de områder, hvor du ikke selv er ekspert.
  • Find ud af, hvad du gerne vil – både i forhold til den retning, virksomheden skal udvikle sig i, men også i forhold til den funktion, du gerne selv vil udfylde i virksomheden.